Ontmoeting met iemand waarbij het “anders” gaat.

Op zondag 13 mei a.s., zal Jos de Munnink spreken, en in gesprek gaan, over vragen die er zijn in het contact met mensen met een psychiatrisch probleem.

In de afgelopen jaren is er in de zorgverlening veel veranderd. Mensen met gezondheidsproblemen blijven langer in de eigen woonomgeving. Ook als zij last hebben van psychiatrische aandoeningen of verward gedrag. Deze ontwikkeling zorgt voor minder afhankelijkheid van de patiënt, maar roept soms ook vragen op en brengt onzekerheid met zich mee.

Die onzekerheid wordt gevoeld door de persoon met een psychiatrische aandoening, maar ook door de mensen die direct betrokken zijn, zoals familieleden, vrienden, buren en kennissen en door collega’s op het werk en binnen een geloofsgemeenschap.

Wat is nu een goede houding om een ontmoeting aan te gaan met iemand die psychiatrische klachten heeft? Hoe wordt er in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) behandeld en wat zijn de grenzen? Is er specifieke kennis nodig om een rol van betekenis te kunnen spelen?

Deze en andere vragen zullen aan bod komen in deze bijeenkomst. Jos de Munnink is een GGZ hulpverlener die ervaring heeft op verschillende terreinen binnen de GGZ. Momenteel werkt hij als praktijk ondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk en spreekt hij met hulpverleners over dilemma’s in de zorg.

De Werkgroep Geloof & Maatschappij van de Raad van Kerken Veluwezoom organiseert deze avond.
U bent van harte uitgenodigd!
De toegang is vrij. Na afloop wordt een collecte gehouden.

Datum:            zondag 13 mei 2018
Plaats:             Ontmoetingskerk, Adm. Helfrichlaan 54, Dieren
Aanvang:         20.00 uur
Inleider:          Jos de Munnink, GGZ deskundige

 

Lezing “El Camino de Santiago: waarom zou je eraan beginnen?”

Reflecties over een voettocht naar Santiago de Compostella.
Emmaüskerk Dieren 22 juni 2018. Aanvang 20.00 uur

Wat bezielt mensen door de eeuwen heen om op bedevaart te gaan? En waarom zou je naar Santiago lopen? Nog steeds gaan velen op pad naar deze oude bedevaartsplaats. De belangstelling hiervoor is de afgelopen jaren toegenomen, ondanks de secularisatie. Dat maakt de vraag naar het waarom extra interessant.

André Weel uit Dieren liep in de herfst van 2017 samen met zijn echtgenote de Camino Francés: de meest belopen pelgrimsroute door Noord-Spanje. Een terugblik op een bonte verscheidenheid aan ervaringen. Hoe waardeert hij achteraf deze voettocht? Wat levert het een pelgrim op, behalve mooie foto’s en de “Compostella”: de officiële kerkelijke verklaring dat je de tocht volbracht?

Deze voor iedereen toegankelijke lezing wordt onder auspiciën van de Raad van Kerken Veluwezoom gehouden in de Emmaüskerk en wel op vrijdagavond 22 juni 2018. Aanvang 20.00 uur.
Voor de koffie en het bijwonen van de lezing wordt een vrije gift van € 3,– gevraagd.

 

KENNISMAKING BESTUUR SELIMIYE MOSKEE

Voor de november vergadering van de Raad was het nieuwe bestuur van de Selimiye Moskee uitgenodigd voor een kennismaking en op welke manier we elkaar kunnen blijven informeren en ontmoeten.

Van het bestuur van de Selimiye Moskee waren aanwezig:
Voorzitter dhr. Mehmet Muhtar, vice voorzitter dhr. Yildiray Yilmaz, imam Aydin Yener en de bestuursleden dhr. Ismail Dogancay, dhr. Adem Tuyluce en dhr. Cemal Karademir.