RAMADANGROET 2018

De groet met de handtekeningen i.v.m. het einde van de Ramadan is maandag 22 juni namens de Raad van Kerken Veluwezoom aangeboden aan de Imam en twee leden van het Moskee bestuur. Ook waren drie vrouwelijke leden van de moslimgemeenschap hierbij aanwezig.
( foto Jan W.M. Jansen)

Hoewel het Suikerfeest al een week was afgelopen werden we hartelijk ontvangen met koffie/thee en een tafel vol met zoetigheden. Er werden geanimeerde gesprekken gevoerd met inhoudelijke en soms kritische vragen.

De aangeboden Ramadangroet kunt u hier inzien.

OECUMENISCHE OPENLUCHTDIENST CAROLINAPARK DIEREN

Op zondag Trinitatis (27-5) werd in het Carolinapark gevierd dat God vele gezichten heeft: we weten weer dat Hij “ziet, hoort en spreekt”.  Met het voorbeeld van “de gele lis” (die zèlfs in het park aan de waterkant bloeide) en “de triangel” leerde de jongere garde wat de Drie-enige God betekent.
Tussen de 300 en 400 mensen waren aanwezig en genoten van deze andere manier van kerken: bijna alle stoelen waren bezet.
De complete bezetting van muziekvereniging Wilhelmina en het gelegenheidskoor met zangers uit verschillende tradities zorgden voor prachtige muzikale franjes.
Alleen de pastores (pastor Coenraads en ds. Quik-Verweij) waren niet zonnig gekleed: de werkkleding was immers werkkleding uit de traditie!
Dankzij “de Oranjerie” kon voor een vriendenprijsje koffie gedronken worden: iedereen bleef graag napraten en nagenieten.

Ds. Quik-Verweij
Voorzitter Raad van Kerken Veluwezoom
0575-567778

Foto’s  Gert Jan Bollen


 

Met hart en ziel samenleven

Mijmering bij Pinksteren

Pinksteren is het feest van een zinvolle gemeenschap in verscheidenheid. Mensen opgesloten in zichzelf, hun sociale bubbel, worden bezield door een hemelse zachte kracht en bloeien open. Open naar de hemel, de bron van alle leven en liefde. Open ook naar andere mensen, niet langer vreemden meer maar medemensen. Medemensen voor wie ze het leven mogelijk en goed willen maken. In alle verscheidenheid en verschil raken mensen zo verbonden met elkaar, verbonden ook met de bron van hun leven. Heel mooi allemaal, te mooi om waar te kunnen zijn in de gefragmentariseerde verweesde samenleving van 2018. Tegelijk een samenleving vol verlangen naar verbinding en bezield verband. Wel een hele uitdaging om de gezochte verbinding te vinden. Soms gebeurt dat via de weg van de eenheid en het eenheidsdenken. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Iedereen in het gareel. Met als gevolg uitsluiting, geweld, tegengeweld en nog meer vervreemding, verweesdheid, sociale bubbels.

Pinksteren is het hoopvolle verhaal dat het anders kan, dat uiteenlopende mensen met hart en ziel kunnen samenleven, bij elkaar thuis kunnen zijn. Niet door afgedwongen eenheidsdenken, of door groepsdenken – “wij” tegenover “zij” – dat mensen van elkaar verwijdert. Maar door een zachte hemelse kracht, die gemeenschap en samenleven mogelijk maakt. Gemeenschap veronderstelt verscheidenheid en verschil, respecteert verscheidenheid en verschil, maakt het vruchtbaar. Zo dat mensen thuis kunnen komen bij zichzelf, bij elkaar, bij de bron van alle leven.
Inspirerende Pinksterdagen gewenst!

Namens de Raad van Kerken Veluwezoom,
Gert Jansen (predikant Ellecom-De Steeg)

 

Lezing “El Camino de Santiago: waarom zou je eraan beginnen?”

Reflecties over een voettocht naar Santiago de Compostella.
Emmaüskerk Dieren 22 juni 2018. Aanvang 20.00 uur

Wat bezielt mensen door de eeuwen heen om op bedevaart te gaan? En waarom zou je naar Santiago lopen? Nog steeds gaan velen op pad naar deze oude bedevaartsplaats. De belangstelling hiervoor is de afgelopen jaren toegenomen, ondanks de secularisatie. Dat maakt de vraag naar het waarom extra interessant.

André Weel uit Dieren liep in de herfst van 2017 samen met zijn echtgenote de Camino Francés: de meest belopen pelgrimsroute door Noord-Spanje. Een terugblik op een bonte verscheidenheid aan ervaringen. Hoe waardeert hij achteraf deze voettocht? Wat levert het een pelgrim op, behalve mooie foto’s en de “Compostella”: de officiële kerkelijke verklaring dat je de tocht volbracht?

Deze voor iedereen toegankelijke lezing wordt onder auspiciën van de Raad van Kerken Veluwezoom gehouden in de Emmaüskerk en wel op vrijdagavond 22 juni 2018. Aanvang 20.00 uur.
Voor de koffie en het bijwonen van de lezing wordt een vrije gift van € 3,– gevraagd.

 

KENNISMAKING BESTUUR SELIMIYE MOSKEE

Voor de november vergadering van de Raad was het nieuwe bestuur van de Selimiye Moskee uitgenodigd voor een kennismaking en op welke manier we elkaar kunnen blijven informeren en ontmoeten.

Van het bestuur van de Selimiye Moskee waren aanwezig:
Voorzitter dhr. Mehmet Muhtar, vice voorzitter dhr. Yildiray Yilmaz, imam Aydin Yener en de bestuursleden dhr. Ismail Dogancay, dhr. Adem Tuyluce en dhr. Cemal Karademir.